Stijn is singer-songwriter en schrijft Nederlandstalige muziek die balanceert tussen nederpop en kleinkunst. Hij groeide op in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt en begeleidde zijn vader op jonge leeftijd al op de piano met liedjes van chansonniers Ramses Shaffy en Jaques Brel. Elke week is hij nu te zien in Pianobar Maxim op het Leidseplein in Amsterdam.

Na zijn studieperiode aan het conservatorium van Haarlem, waar hij afstudeerde als pianist en liedjesschrijver, besloot hij zich volledig te focussen op zijn eigen muziek. ‘De meeste liedjes die ik schrijf zijn echt te vatten in het genre kleinkunst, dat is waar ik vandaan kom. Dat vind ik tof, maar ik luister zelf graag liever naar wat meer meeslepende pop-muziek’, aldus de zanger. ‘Daarom ben ik begin 2019 samen met met mijn producer op zoek gegaan naar een meer poppy sound, geïnspireerd door artiesten als Snelle, Paul Sinha en Ruben Annink. De liedjes die nu zullen uitkomen zijn daar uit ontstaan’.

‘Met mijn muziek hoop ik vooral een glimlach of een gevoel van herkenning te creëren, dat is waar muziek voor mij om draait. De combinatie tussen kleinkunst en pop maakt dat heel goed mogelijk’, aldus Stijn.

Op 15 oktober 2021 kwam zijn debuut EP ‘Wij Twee’ uit.

Lange biografie

Stijn van den Berg is songwriter, artiest en toetsenist. Toen hij 8 jaar was, kwam Jan Akkerman bij hem thuis vanwege een film die zijn vader maakte, ‘De stem van de gitaar’. Op het terras in de tuin begon Jan spontaan op zijn kleine gitaar te spelen. Hij inspireerde hem, en Stijn smeekte zijn ouders om gitaarles. Dat gebeurde. Jarenlang ging hij naar Volta, een culturele organisatie in stadsdeel Westerpark, hier kreeg hij gitaarles van Marzio Scholten.

Stijn komt uit een muzikaal nest, zijn ouders zijn muzikaal ingesteld en spelen beide piano. Hun spel inspireerde hem en hij ontdekte de mooie klank van de piano. Jarenlang volgde hij hierdoor pianoles bij een pianoleraar in de buurt, Marcel Manshanden.

Na een redelijke basis gelegd te hebben op de piano ontdekte Stijn op zijn 15e de muziek van Yiruma, die Stijn inspireerde met zijn prachtige melodieën en piano-liedjes. In 2010 deed Stijn mee aan de talentenjacht ‘Best Of West’ in het Westerpark. Met het spelen van een stuk Yiruma kreeg hij de aanmoedigingsprijs B in de categorie ‘akoestische muziek’.

In hetzelfde jaar ontdekte hij ook de muziek van John Mayer. Met zijn prachtige gitaarspel, liedjes en bijzondere teksten was hij de persoon die Stijn er toe aanzette zelf muziek te gaan componeren en teksten te schrijven.

Het eerste jaar dat hij liedjes schreef was hij eigenlijk alleen bezig met de melodie. Teksten vond hij minder belangrijk. In begin 2012 begon dit te veranderen. Stijn ontdekte dat de tekst van een liedje minstens zo belangrijk is als de melodie. Ook kwam hij erachter dat muziek zijn grootste passie is en hij hier graag zijn beroep van wilde maken. Door veel te luisteren naar teksten en deze goed te bestuderen werden zijn eigen teksten steeds beter en werd de tijd rijp zijn muziek aan publiek te laten horen.

Zo besloot hij om in 2012 opnieuw mee te doen aan ‘Best Of The West’. Dit keer met een eigen nummer: ‘Laat me zijn wie ik ben’, zelf gecomponeerd en geschreven voor piano. Hij won de aanmoedigingsprijs A. Als prijs mocht hij 15 zanglessen nemen, omdat daar nog veel progressie in te boeken was. Deze zanglessen nam hij bij zangdocent Marijke Faber.

Het jaar 2013 was voor Stijn een vruchtbaar en muzikaal jaar. Hij componeerde veel, schreef veel, zong veel en trad meerdere malen op bij diverse gelegenheden. In september deed hij voor de derde keer mee met ’Best Of The West’. Dit keer met een geheel eigen programma: drie zelf gecomponeerde en geschreven nummers, voor piano en gitaar. ‘Wij denken dat Nederland nog veel van Stijn gaat horen’, aldus de jury.

Na het schrijven van zowel Engels als Nederlands ligt zijn focus nu volledig op het Nederlands. Met name op luisterliedjes. Stijn wilt met zijn teksten laten zien dat de Nederlandse taal prachtig is en je er veel mee kunt. ‘Ik schrijf vanuit mijn gevoel en probeer met mijn teksten mensen te raken, hen te ontroeren. Hiernaast zit er in mijn liedjes altijd iets om over na te denken.’ 

In 2013 werd Stijn aangenomen op het Conservatorium in Haarlem, met als hoofdvak piano. In september 2017 behaalde hij hier zijn diploma. 

Met zijn muziek eigen heeft al op veel podia gestaan, zo speelde hij onder andere al op het Amsterdams Studenten Festival, de Rollende Keukens, Mooie Noten en Studio K.

Stijn speelde toetsen in de band Lisa & the Lumberjacks in de periode 2015-2017. Hiermee speelde hij onder andere op Haarlem Jazz en Bevrijdingspop. Ook speelde zij in Paradiso Amsterdam en in het Patronaat Haarlem. In het Patronaat vond in Oktober 2016 de release van hun eerste EP ‘Vivid’ plaats.

In september 2017 vond de release plaats van zijn eerste EP ‘Nu Weet Ik Het Zeker’. De EP is een overbrugging tussen de genres kleinkunst, pop en theater en valt te beluisteren op Youtube en Spotify.